İçindekiler
- Akvaryum hobicileri için akvaryum su değerleri nasıl olmalıdır?
- Akvaryumda Ph değerleri ne olmalıdır?
- Akvaryumda çeşme suyu kullanımının sonuçları nelerdir?
- Neocaridina ve caridina karidesler için akvaryum ph değerleri ne olmalıdır?
- Akvaryumda ani ph değişikliklerinin sonuçları nelerdir?
Suyun Kimyası ve Akvaryum
Akvaryum tatlı suyumuzun karakterini belirleyen başlıca değerler Ph, Kh ve Gh'dır. Bunlara ek olarak da mineraller ve diğer elementlerde belirleyicidir.
Osmos su: Saf suya yakın içinde mineral yok denecek kadar az seviyeye yakın sudur. Minerallerin yokluğu ya da aşırı miktarda bulunması bitkilerimiz tarafından istenmeyen bir şeydir.
Çeşme suları içindeki mineraller farklılık göstermelerine rağmen ortak özellikleri klorlu olmalarıdır. Klor akvaryum canlıları için son derece zararlıdır. Suyu hava alacak şekilde en az bir gün dinlendirirseniz klor uçacaktır.
PH: Sıvı içindeki Hidrojen iyonunun konsatrasyonudur. Bir sıvının asit mi nötür mü yoksa baz mı olduğunu söyleyen değerdir. 7.0 nötür 7 altı asidik 7 üstü bazik olarak değerlendirilir. Ph değişikliği karidesleri doğrudan etkiler. Karidesler ph değişimine duyarlıdırlar. Olabildiğince sabit bir değerde ya da dar bir aralıkta tutmamız gerekmektedir.
Caridina 5.5 - 6.5 Neocaridina 7.0 - 8.0 arasında yaşar.
PH suyun asit, bazik veya nötr olup olmadığını belirler. Logaritmik pH skalasında; 7 pH nötr, 7 nin altı asit, 7 nin üstü bazik (veya alkalin) su manasına gelir. Logaritmik olduğu için 5.5 pH değerine sahip olan bir su, 6.5 pH değerine sahip olan bir sudan 10 katı kadar daha asidiktir. Bundan dolayıda suyun pH değerlerinde küçük miktar, fakat ani değişiklikler balıklar için tehlikeli olabilir (bu tarz uygulamalar balıklarda stres yaratır).
Akvaryum severler için önemli iki dikkat edilmesi gereken husus:
1) Ani pH değişiklikleri balıkları strese sokar ve bundan kaçınılmalıdır. Günlük pH değişiminin 0.3 den fazla olmasının akvaryum balıklarını strese soktuğu bilinmektedir, bundan dolayıda pH değerinin sabit ve kararlı olması balıkların sağlığı açısından önemlidir.
2) Her balık türünün kendi doğal ortamında yaşadığı suyun pH değerleri değişiklikler göstermektedir. Bazı türler asidik suyu tercih ederken (örnek: diskus, melek balığı, neon, kardinal vs.), bazı türlerde bazik suyu tercih etmektedir (Malawi, Tanganyika chiclidleri, Neocaridina). Bundan dolayıda beslediğiniz balığın isteklerine uygun pH değerini sağlamanız gerekmektedir.